Yleisökaivauksia kesällä 2019: 
https://yhteinenarkeologia.wordpress.com/kaivauksia/

* * * * * * * * * * * * * * *

SARSA 8000 vuotta – ARKEOLOGIAN HARRASTAJIEN TAPAAMINEN KANGASALLA 7.-8.9.2019

Arkeologian harrastajien tapaaminen kokoaa Kangasalle 7.-8.9.2019
kaikki arkeologiasta ja Sarsan muinaisjäännösalueen menneisyydestä, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneet yhteen. Tapahtuman yhteydessä juhlitaan Sarsa ry:n 20-vuotista taivalta arkeologian harrastajatoiminnan parissa.

Sarsa-nimi viittaa Kangasalla sijaitsevaan Sarsan hyvin säilyneeseen kivi- ja pronssikautiseen asuinpaikkaan. Kangasalan Sarsa on Suomen pitkäaikaisimpia asuinpaikkoja, jolla on asuttu
noin 8000 vuoden ajan eli lähes koko esihistoriallisen ajan. Laajuudeltaan ja merkitykseltään se on yksi huomattavimmista muinaisjäännösalueista Pirkanmaan ja koko Suomen
mittakaavassa. Sarsan alueen löydöissä ovat edustettuina kaikki läntisen Suomen kivikauden ja Sisä-Suomen varhaisen metallikauden vaiheet. Sarsan löytöpaikan mukaan on nimetty
myös varhaismetallikautinen, tekstiilipainanteinen keramiikka. Sarsan alueen historiallisen ajan dramaattisiin tapahtumiin lukeutuu myös Sarsanuoman äkillinen kuivuminen, kun
maannousun vuoksi vesistön lasku-uoman paikka siirtyi toisaalle jättäen Sarsan myllyt toimettomiksi. Sarsan Pohtiolammen muinaisjäännös on Pirkanmaan maakuntamuseon
Europa Nostra -palkitun Adoptoi monumentti -hankkeen kohde, ja Sarsa ry on yksi kohteen adoptoijista. [Lähde: Museovirasto, Pirkanmaan maakuntamuseo].

Ilmoittautuminen
sähköpostilla sarsanvinkit(at)gmail.com tai puhelimitse Marjo Hietikolle puhelinnumero 040 8448467 (iltaisin klo 17-20) viimeistään la 24.8.2019 mahdollisten erikoisruokavaliotoiveiden kera.
Tapahtuman hinta on 30 euroa (sis. Illanvieton, kuljetukset, illanvieton ruokailun ja ohjelman).
Summa maksetaan Sarsa ry:n tilille FI98 5104 0020 0237 70 ilmoittautumisen yhteydessä, viestikenttään osallistujan nimi, s-postiosoite ja puhelinnumero.

Sarsa ry yhteistyötahoineen järjestää bussikyydityksen lauantaina Tampereelta klo 11.00 Kangasala-talolle ja sunnuntaina maastoretken jälkeen Kangasalta takaisin Tampereelle klo 16.00
mennessä. Myös Kangasala-talon ja Pohtiolammen välillä sekä sunnuntaina maastoretkellä on bussikuljetus. Ilmoittautumisen yhteydessä on ilmoitettava tarve kuljetukselle Tampere–Kangasala ja takaisin.

Ohjelma
(alustava, muutokset mahdollisia, tarkista tiedot ennen tapahtumaa tältä sivulta)

LAUANTAI 7.9.2019
11.00 – Bussikuljetus Tampere rautatie- ja/tai linja-autoasema - Kangasala (kesto 30 min)

Yleisöseminaari klo 12.00-17.00, Kangasala-talo, Valtuustosali
11.30 – 12.00 Kahvit
12.00 – 12.15 Tilaisuuden avaus Kangasala-talon valtuustosalissa, Kangasalan kaupungin tervetulosanat
12.15 – 12.30 Tervetuloa ja tilaisuuden käytännön järjestelyt, Sarsa ry.
12.30 – 13.10 Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Kirsi Luoto: Pirkanmaan maakuntamuseon tutkimuksista Kangasalan Sarsassa.
13.10 – 13.50 Arkeologi Eeva-Liisa Schulz: Sarsan Pohtiolammen arkeologiset kaivaukset 1999-2000 (puhuja ja aihe varmistuvat myöhemmin)
13.50 – 14.30 Lounas (omakustanteinen) esim. Kangasala-talon alakerrassa (Armas Galleria&Keittiö) tai kirjaston kahvilassa (kahvila Novellia).
14.30 – 15.10 Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Marja Ahola: Kivikautiset hautaukset, missä muinaiset sarsalaiset lepäävät?
15.10 – 15.50 Biologi, professori Heikki Toivonen: Sarsan luonto ennen, tänään ja huomenna.
15.50 – 16.30 Kangasalan kaupunki: Sarsan alue osana Kangasalan strategista kehityshanketta.
16.30 – 16.40 Tilaisuuden päättäminen ja ohjeet arkeologiseen illanviettoon saapuville ja sunnuntain osalta.

Arkeologinen illanvietto - vaihdetaan vapaalle 19.00 -23.00 ilmoittautuneille
Yhteiskuljetus (sis. osallistumismaksuun), Kangasala-talon vierestä lähtee klo 18.30.
Illanvietto tapahtuu Sarsan muinaisjäännösalueen välittömässä läheisyydessä Pohtiolammen Sääksikeskuksen ravintolassa (A-oikeudet).
Illallinen (sis. osallistumismaksuun).
Illanvieton aikana mm. juhlistetaan Sarsa ry:n 20-vuotista taivalta kuvin ja puhein, vinkataan harrastajille tie kotisohvalta kivikaudelle ja digitaalisen harrastamisen pariin, kuullaan Sarsan muinaisjäännösalueen karttahankkeesta (muinainen Kangasala verkkotyökalu) sekä tavataan vanhoja ja uusia ystäviä. Paluukuljetus Kangasalan keskustaan.

SUNNUNTAI 8.9.2019
”Aikamatka Kangasalla” Retkipäivä klo 11-15.
Lähtö busseilla Kangasala-talolta klo 11.00.
Tutustumme Heikki Mäenpään tuotantoryhmän opastuksella mm. Kangasalan ja erityisesti Sarsan ympäristön lukuisiin muinaisjäännöksiin, muihin kulttuuriperintökohteisiin sekä Wääksyn kartanon kulttuuriympäristöön, Kangasalan kotiseutumuseoon ja kirkkoon.
Bussikuljetus takaisin Kangasala-talolle retken päätteeksi ja Tampereelle klo 16 mennessä.

Ohjeita
Kangasala-talo
Kangasala-talo sijaitsee osoitteessa Kuohunharjuntie 6, Kangasala.
Pysäköinti
Kangasala-talon lähiympäristössä on runsaasti maksutonta pysäköintitilaa.

Sarsa ja Pohtiolampi
Sarsan muinaismuistoalue sijaitsee Kangasalan Pohtiolammella noin 4,5 kilometrin päässä Kangasalan keskustasta osoitteessa Pohtiolammentie 64. Paikalla on tapahtuman aikana rajoitetusti pysäköintitilaa.
Maksu
Maksua ei palauteta, mikäli osallistuminen peruutetaan viimeisen ilmoittautumispäivämäärän jälkeen. Maksu kattaa arkeologisen illanvieton, sen yhteydessä tapahtuvan ruokailun ja kuljetukset Pohtiolammelle.

Majoittuminen
Kangasalla on mahdollista yöpyä mm. Place to Sleep -Hotellissa (Kirkkojärventie 6, puh. 050 598 3155) ja Kangasalan Lepokodissa (Ruutanantie 26, puh. 03-3771051). Osallistujat varaavat ja maksavat majoituksen itse.

Julkinen liikenne
Tampereen keskustasta bussilinjat 40A ja 40B, poistumispysäkki Kangasalan linja-autoaseman pysäkki (Pysäkin nimi: Kangasala 8034), josta matkaa Kangasala-talolle muutamia kymmeniä metriä. https://reittiopas.tampere.fi/

TERVETULOA arkeologiseen harrastajatapaamiseen Kangasalle ja Sarsaan!

* * * * * * * * * * * * * * *

Reuharinniemen lapinraunioiden adoptoijat ry tiedottaa:
Tampereella Lielahden kirjaston (os. Lielahtikeskus, 2 kerros, Antti Possin kuja 1, 33400 Tampere) isossa vitriinissä on näyttelymme 24.9. -15.10.2019, jolla juhlistamme 10-vuotistaivaltamme yhdistyksenä ja adoptiotoimintamme 10 vuotta ja adoptiokohdettamme Reuharinniemen lapinraunioita. 
Olemme ensimmäisiä adoptoijia Pirkanmaalla ja Suomessa ja ensimmäinen yhdistys, joka on adoptoinut esihistoriallisen kohteen.
Lisäksi pidämme Lielahden kirjaston Tuike-salissa luentotilaisuuden to 26.9.2019 klo 18.00 -18.45.
Tervetuloa kaikki sarsalaiset ja muut aiheesta kiinnostuneet tutustumaan näyttelyymme ja kuuntelemaan esitelmää adoptiokohteestamme ja siihen liittyvistä mielenkiintoisista tapahtumista.

Tulemme järjestämään myöskin Reuharinniemen lapinraunioilla Pyhäinpäivän tilaisuuden. Siitä tiedot lähempänä ajankohtaa.

Yhdistyksen FB sivu: https://fi-fi.facebook.com/reuharinniemenlapinrauniot/

* * * * * * * * * * * * * * *

Viikinkiristeily 6.7.2019 klo 19-22 
Laukontori, Tampere 

Menomatkalla katselemme mielenkiintoisia rantanäkymiä Pirkkalan puolella ja kuulemme mitä näillä rannoilla on tietämämme mukaan tapahtunut historian kuluessa. Pirkkalankylän seuduilla puhumme kylän muinaista vaiheista ja siitä, mitä  kaikkea arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet, ja mistä syystä Tursiannotko on niin merkityksellinen. Jatkamme kauniita rantoja seuraten aina Luodon saaren kupeeseen, ja poikkeamme paluumatkalla entisen Pohjois-Pirkkalan nykyisin Nokian puolella. Astu laivaan ja kuule parhaimmat tarina oppaan johdolla! Risteilylle voi pukeutua teeman mukaisesti.

Risteilyn järjestäjät: Suomen Hopealinja Oy, Nokia-Pirkkalan matkailuoppaat ry, Pirkkalan kunta
Hinta aikuinen: Risteily 25 €, menu 20 €
Hinta lapsi: Risteily 15 €, menu 10 €

Lisätietoa ja varaukset Hopealinjat

* * * * * * * * * * * * * * *

MUINAINEN LAUKKO 6.-7.7.2019
Laukon kartanon puistossa, Laukontie 32, Vesilahti
www.laukonkartano.fi/tapahtumat/muinainen-laukko

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna maineikkaan hämäläisen suurkartanon puistoon leiriytyy sankoin joukoin muinaisia sotureita, käsityöläisiä, musikantteja ja kauppiaita.
Tiedossa on aimo annos iloista markkinahumua, huimia taisteluita, tiukkoja kilpailuja, kiehtovia keskusteluja, herkullista ruokaa ja riemullista musiikkia.
Kesän komeimmilla historiafestareilla mukana mm. viikinkibändi Medvind, viikinkilaiva Sotka, Iloinen Joutsen ja Aarnimetsän jousiampujat.
Muinainen Laukko järjestetään Pyhäjärven rannalla Laukon kartanon pääsymaksullisella museoalueella.

* * * * * * * * * * * * * * *

Pirkkalan Muinaismarkkinat 13.7.-14.7.2019 
Reipin museo ja tila - Museotie 6-9, 33980 Pirkkala

Ohjelmassa on muun muassa työpajoja, taistelunäytöksiä, muinaisia kädentaitoja, opastettuja kierroksia, asiantuntijaluentoja ja muinaismusiikkia. Myös lapsille järjestetään omaa muinaisohjelmaa. Työntekijät, talkoolaiset ja esiintyjät pukeutuvat ajan hengen mukaisesti, eikä muinaistorilla myytävien tuotteiden joukosta löydy moderneja materiaaleja. Tapahtumapaikkana toimiva Reippi museorakennuksineen ja kotieläinpihoineen luo markkinoiden teemaan sopivan tunnelman.

* * * * * * * * * * * * * * *

Kotkuinniemen arkeologiset yleisökaivaukset 22.-27.7.2019
os. Kotkuiniementie 180, Simanala, Enonkoski
Osallistumismaksu: 25 € / päivä / hlö sisältää kaivausopetuksen ja kaivausvälineet ja päiväkahvit. Osallistua voit niin monena päivänä kuin haluat. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kaivauskokemusta. Kaivaukset soveltuvat kaikkikäisille arkeologiasta kiinnostuneille, tule vaikka koko perheen voimin.
Kaivaukset järjestää Kulttuuriosuuskunta Vehrä. 
Lisätietoja ja ilmoittautuminen: info [at] vehra.fi tai puh. 044 209 7897 (ei tekstiviestejä)


* * * * * * * * * * * * * * *

Kesällä 2019 järjestettävät arkeologian opinnot
Avoin yliopisto, Helsingin yliopisto
* * * * * * * * * * * * * * *

Hiisi-lehden lukijamatkat 2019

Kirkkomaalareiden kultamailla ke-su 31.7.-4.8.2019
Kohteina keskiaikaisia ​​kirkkoja, mm. Täby, Yttergran, Dannemora, Vendel, Uppsalan suurkummut, Linnén kotitalo ja Valsgärden vendel- ja viikinkiaikainen kalmisto.
Matkan hinta 630 e, sis. laivamatkat, kuljetukset, opastukset, pääsymaksut ja ruokailut.

Ilmoittautuminen: hiisi (at) kolumbus.fi tai päätoimittaja Eero Siljander, 050 577 3402

* * * * * * * * * * * * * * *

Muinainen Sarsa - Ancient Kangasala -verkkotyökalu on nyt käytettävissä.
Löytöretki Sarsaan -tapahtumassahan harrastajat saivat ensi kosketuksen Muinaiseen Sarsaan.
Verkkotyökalun tekijöinä ovat Simo Veijalainen ja Heikki Mäenpää ja tuotantoryhmä.
Työkalua ovat tuottamassa ja kehittämässä Kangasalan kaupunki sekä Harjula Production Ltd yhteistyötahoineen.
Se on osa ”Suomen vanhin keittiö” - kokonaisuutta, johon liittyy myös Pohtiolammen kivikautisen asuinalueen Adoptoi monumentti -verkostohanke.

Verkkotyökalun karttanäkymästä pääset tutkimaan kohteita. Kohteen url-linkki vie Museoviraston Kulttuuriympäristön palveluikkunaan eli Kyppiin.
Verkkomatkailua muinaisuuteen - olkaa hyvät!* * * * * * * * * * * * * * *

Sarsa ry:n metallinetsimen vuokrauskäytännöstä:

Yhdistys omistaa oman metallinetsimen, jota sen jäsenet voivat vuokrata pientä maksua vastaan. Laitteen vuokra-aika kerrallaan on yksi viikko. Laitteen vuokra 5 € / päivä tai 30 € / viikko. Vuokran voi maksaa Sarsa ry: n tilille IBAN FI98 5104 0020 0237 70. Viestiosioon teksti: metallinetsin.
Etsintä voi kysellä: hanna.l.nousiainen (at) gmail.com, puh. 040 412 0883. Mukavaa metallinetsintää ja kiintoisia löytöjä!
Lue Ohjeita metallinetsintää koskien:
Muinaisjäännökset ja metallinetsin: harrastajan opas
Metallinilmaisin ja arkeologiset kohteet
Löydöstä ilmoittaminen

Make a free website with Yola