Vuosi 2019 tulee olemaan Sarsa ry:lle tärkeä 20-vuotis juhlavuosi.
Arkeologian harrastajat SARSA ryn virallinen perustamiskokous oli 12.1.1999 Tampereen Näsilinnassa. Hallitus onkin alkanut jo aktiivisen valmistelun juhlavuoden ohjelmistoksi. 
Allakkaan kannattaa jo merkitä ensimmäiseksi vuosikokouspäivä lauantai 9.2.2019. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Toinen tärkeä päivämäärä on viikonloppu 7.-8.9.2019. Silloin juhlavuoden ohjelmaa on koko viikonlopun ajan. Järjestämme juhlatilaisuuden valtakunnallisena harrastajatapaamisena.


* * * * * * * * * * * * * * *

Muinainen Sarsa - Ancient Kangasala -verkkotyökalu on nyt käytettävissä.
Löytöretki Sarsaan -tapahtumassahan harrastajat saivat ensi kosketuksen Muinaiseen Sarsaan.
Verkkotyökalun tekijöinä ovat Simo Veijalainen ja Heikki Mäenpää & tuotantoryhmä.
Työkalua ovat tuottamassa ja kehittämässä Kangasalan kaupunki sekä Harjula Production Ltd yhteistyötahoineen.
Se on osa ”Suomen vanhin keittiö” - kokonaisuutta, johon liittyy myös Pohtiolammen kivikautisen asuinalueen Adoptoi monumentti -verkostohanke.

Verkkotyökalun karttanäkymästä pääset tutkimaan kohteita. Kohteen url-linkki vie Museoviraston Kulttuuriympäristön palveluikkunaan eli Kyppiin.
Verkkomatkailua muinaisuuteen - olkaa hyvät!* * * * * * * * * * * * * * *


Opiskele arkeologiaa avoimessa yliopistossa Turussa 2018-2019
Arkeologian ja historian perusopinnot 25 op voi suorittaa täysin etäopiskeluna ja ne sopivat kaikille kiinnostuneille (ei pohjakoulutusvaatimuksia). Opinnoista voi valita myös yksittäisiä verkkokursseja. 
Arkeologian aineopinnot 35 op voi opiskella osallistumalla tammikuussa 2019 alkavaan opetukseen Turun yliopistossa. Tarkemmat tiedot, ilmoittautumis- ja maksuohjeet löytyvät opetusohjelmista: Arkeologia

* * * * * * * * * * * * * * *

Yleisöluentoja arkeologiasta Turussa
ABOA VETUS & ARS NOVA Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4–6, 20700 TURKU 
www.aboavetusarsnova.fi/fi/museossa-tapahtuu#id-3309

Arkeologian oppiaine järjestää syksyllä 2018 ja keväällä 2019 yleisöluentoja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Luentoja pitävät oppiaineen henkilökunta, opiskelijat ja jatko-opiskelijat. Tunnin kestävässä tilaisuudessa aikaa on varattu myös keskustelulle.

Syksyllä kuullaan yhteensä neljä luentoa jokaisen kuukauden toisena keskiviikkona klo 17.15–18.15 Factoryssa – tila sijaitsee museon aulassa, pääovien jälkeen vasemmalla. 

12.9. Janne Harjula: Kuolema Koroisissa – Kirkollisen keskuksen hautausmaa
10.10. Anne-Mari Liira: Ihmisluiden tutkimusta turkulaisella aineistolla
14.11. Siiri Tuomenoja: Kuolleiden kivet – Varhaiskeskiaikaisten hautamerkkien tutkimusta
12.12. Ulla Moilanen: Poikkeavia hautaustapoja rautakautisissa ruumiskalmistoissa?

Luentosarja on osa Euroopan Kulttuuriperintövuoden ohjelmaa.

* * * * * * * * * * * * * * *

Birckala 1017  Vapriikissa

Elettiin viikinkiaikaa. Tursian kylässä viljeltiin maata, käytiin kauppaa, uhrattiin jumalille ja syötiin paljon sikaa. Sekä viikingit että novgorodilaiset tavoittelivat Hämeen erämaiden antamia rikkauksia. Kylällinen voittamattomia hämäläisiä löi kuitenkin vihollisten joukot hajalle kerta toisensa jälkeen…
Birckala 1017 -näyttely vie museokävijät Suomi 100- juhlavuoden kunniaksi aikamatkalle pohjoishämäläiseen mahtikylään 1000 vuoden taakse. Tutuiksi tulevat muun muassa sepäntaidot, ulkokeittiössä kokkaaminen ja muinaissuomalaiset elämänohjeet. Tässä näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä ja opittavaa koko perheelle!

* * * * * * * * * * * * * * *

Sarsa ry:n metallinetsimen vuokrauskäytännöstä:

Yhdistys omistaa oman metallinetsimen, jota sen jäsenet voivat vuokrata laitteen opastuksen saatuaan. Laitteen vuokra-aika kerrallaan on yksi viikko. Laitteen vuokra on 5€/päivä tai 30€/viikko. Vuokran voi maksaa Sarsa ry:n tilille IBAN FI98 5104 0020 0237 70. Viestiosioon teksti: metallinetsin. Laitteen mukana tulee käyttöohjeita sekä tietoa lain mukaisesta metallinetsinnän harjoittamisesta.
Etsintä voi kysellä: hanna.l.nousiainen(at)gmail.com, puh. 040 412 0883. Mukavaa metallinetsintää ja kiintoisia löytöjä!
Lue ohjeita metallinetsintää koskien:
Muinaisjäännös ja metallinetsin: harrastajan opas
Metallinilmaisin ja arkeologiset kohteet
Menettelytapaohjeet

Make a free website with Yola